De mooiste fietstochten door zonnig Zuid-Frankrijk

Nederland is een fietsland. Als het zonnetje een beetje schijnt, gaan we eropuit met ons stalen ros. We pakken de fiets om naar het werk te gaan, om langs te gaan bij vrienden en om op fietsvakantie te gaan. Dat kan in Nederland, maar ook in het zonnige Zuid-Frankrijk. Waar is het beter weer voor een fietstocht dan in het land waar de zon X dagen per jaar schijnt? Fietsen door de wijnvelden, lunchen in een pittoresk dorp en overnachten in uw eigen vakantievilla .. Zo heerlijk kan een fietsvakantie in Zuid-Frankrijk zijn.

 

Tijd dus voor een relaxte fietsvakantie in het zonnige zuiden van Frankrijk! Maar waar vindt u de mooiste fietsroutes? In het oosten van Frankrijk vindt u bergketens en wijnvelden waar u doorheen kunt fietsen, in het westen de kenmerkende grillige kustlijn en in het noorden vooral weilanden en uitgestrekte vlaktes. In het zuiden van Frankrijk vindt u veel prachtige natuur en historische bouwwerken. Vanwege het aangename klimaat en de milde temperaturen is Zuid-Frankrijk een geliefde bestemming voor fietsvakanties. U kunt het beste van twee werelden combineren: een zonnige bestemming en een vakantie waarin u actief bezig bent en veel van het landschap ziet.

Onderweg kunt u stoppen in mooie steden die u wilt bezoeken, overnachten in luxe vakantievilla’s en de mooiste stukken natuur van Zuid-Frankrijk zien.

1. Fietstocht langs Mont Ventoux

Natuurlijk zullen we u niet adviseren om de Mont Ventoux te beklimmen zoals echte wielrenners doen. Dat is een zware beklimming en een uitdaging voor de echte waaghalzen. Desondanks is een fietstocht in de omgeving van de Mont Ventoux wel een aanrader voor het hele gezin. De tocht Aux portes du Ventoux is zo’n 23 kilometer lang en heel goed te doen voor kinderen. Tijdens het fietsen komt u langs boomgaarden en kleurrijke dorpjes als Flassan en Bédoin. 

2. Fietsen langs lavendelvelden

U kunt natuurlijk niet fietsen door de Provence zonder prachtige, paarse lavendelvelden tegen te komen. De heerlijke geur van verse lavendel komt u al van ver tegemoet als de wind in de juiste richting waait. In Zuid-Frankrijk zijn er diverse mooie fietsroutes die u langs lavendelvelden voeren. Bijvoorbeeld de beroemde velden aan de oostkant van de Vaucluse. Vanaf eind juni staan de lavendelvelden tot ongeveer begin augustus in bloei.

3. Fietsen door Franse wijngaarden

Zin in een stevige fietstocht? Volg de route la Pierre aux Galets, een fietsroute van ongeveer 32 kilometer. Als u deze route volgt, komt het goed uit als u ook zin heeft in heerlijke, Franse wijnen. Tijdens deze fietstocht komt u veel wijngaarden tegen waar de druiven van de Rhône-wijn groeien. Onze tip: stop af en toe bij een wijnboer om wijn te proeven en van de omgeving te genieten. Naast wijnvelden voert de tocht u ook langs heuvels en velden vol zonnebloemen. Een aanrader dus!

4. Fietsen door het okergebied

Deze prachtige route voert u door een groot deel van het natuurgebied van de Luberon. Een natuurrijke omgeving, schilderachtige weggetjes, oude okergroeven en sprookjesachtig daglicht. Het licht en de uitwerking daarvan op de natuur is ieder seizoen anders en dat maakt van deze fietstocht een bijzondere tocht die in ieder seizoen de moeite waard is. Onder fietsers staat deze route dan ook bekend als de route door het Franse okergebied.

 

Welke van deze fietstochten u ook wilt maken tijdens uw volgende fietsvakantie, u zult geen spijt krijgen van uw keuze om door het prachtige landschap van Zuid-Frankrijk te fietsen. Veel fietsplezier!